Rotter og sommervarmen

Nå er sommeren kommet, i alle fall de fleste steder i landet, og her er litt informasjon om rotter og varmeregulering. Rotter svetter ikke men regulerer varmen ved hjelp av halen og føttene sine. Dersom det blir for varmt i rommet og rottene ikke har nedkjølingsmuligheter kan det gå ille ganske fort. Rotter tåler kulde bedre enn varme og vi skal ikke veldig langt opp i 20-tallet før rottene begynner slite. Rottene bør derfor holdes unna direkte sollys pga. varme og fare for solbrenthet. Rotter med røde øyne er mer utsatt for å bli skadet av solen enn andre, jo lyser, altså jo mindre pigmenter rotta har, jo større blir faren for å bli alvorlig solbrent. Finn en lun og god plass i skyggen dersom du tar med rottene ut og inne må dem holdes vekk fra vinduene, der blir det ganske varmt når sola står på så finn en fin plass på skyggesiden av rommet.


Nedkjølingstips
Vifter kan brukes for å kjøle ned rommet men plasser aldri viften slik at det blåser rett på rottene, da er luftveisproblemene rett rundt hjørnet og lommeboken får en kjempesmell hos veterinæren. Hvis du fryser ned en stor flaske vann og setter foran vifta vil dette bidra til å kjøle ned rommet.

Lag et badeland ved hjelp av en balje, hiv litt mais oppi så blir rottene mer interessert. Ikke alle rotter liker å bade og det er viktig å la rotta styre selv om den vil bade eller ikke. Husk å ikke ha altfor kaldt vann, men ikke for varmt heller. Skal du bruke lunkent vann må du koke det først for å hovedsakelig unngå metaller som følger med det varme vannet ut springen. Det samme gjelder for oss mennesker, vi skal ikke drikke varmt vann rett fra springen. Lag en rampe slik at rottene lett kan komme seg inn og ut av badelandet. Du kan også legge flasker med kaldt vatn i buret. OBS! Ikke frossent, da kan rottene få frostskader.

Du kan eventuelt legge frosne vannflasker på toppen av buret (kald luft går nedover), men da er det viktig å legge noe mellom buret og flaska slik at rottene ikke kommer borti. Baderomsfliser er generelt kjølige og kan brukes i buret for nedkjølingsmuligheter. Mange har gjerne noen til overs i garasjen eller en kan spørre på forretninger om dem har noen som ikke brukes/skal kastes.

Vis oss gjerne bilder av dine løsninger i vår facebookgruppe;

Norsk Tamrotteforening (offisiell) eller
på instagram med hashtagen #tamrotterntf.

God sommer!