Rottehold

Passer rotter for deg og ditt liv?

  • Du har ikke allergi for rotter, det har heller ikke de du eventuelt bor med.
  • Du kan sette av flere timer hver dag til rottene i tre år fremover.
  • Du kan dekke forutsette og uforutsette veterinærutgifter økonomisk.
  • Du har en egnet plass til et stort bur og minst to rotter.
  • Du har noen til å passe rottene dine hvis du skal på ferie.
  • Du har et sted der rottene trygt kan løpe fritt, noe de trenger å gjøre hver dag.
  • Du har foreldre/foresatte som er villige til å hjelpe til med stellet, hvis du er under 18.

Hva du trenger før rottene kommer i hus

Her er en liste over det du trenger å ha i orden før rottene flytter hjem til deg, for nærmere info så kan du lese emnene du finner i høyre marg eller videre nedover siden. 

  • Et stort bur.
  • Et egnet reisebur.
  • Vannflaske og matskål.
  • Strø eller annet til å ha i bunnen av buret.
  • Innredning i buret, f.eks. hengekøye, hyller, rør, hus o.l

Hann- eller hunnrotter?

Siden rotter formerer seg svært raskt, så bør du ha rotter av samme kjønn. Hvilket kjønn du velger er egentlig en smaksak. Mange liker begge kjønn like godt, mens andre foretrekker et kjønn fremfor et annet. Her kommer noen få punkter på hvordan kjønnene er generelt sett, husk at det kan være store individuelle forskjeller.

Hunner

Aktive, noe som kan bety god underholdning.
Gjennomsnittsvekt på omtrent 300 gram.
Markerer mindre.
Jursvulst hos eldre er ganske normalt, dessverre.

Hanner

Roligere, noe som kan bety kosestunder.
Gjennomsnittsvekt på omtrent 500 gram.
Markerer en del, og kan lukte litt mer enn hunnrotter.
Kan være vanskeligere å introdusere til andre rotter.

Kjøpe i dyrebutikk, hos oppdretter eller adoptere en omplasseringsrotte?

Hvis du har funnet ut at rotter er kjæledyret for deg, så kommer antagelig spørsmålet om hvor du skal få rotter ifra, opp. Her har jeg satt opp en liten tabell med positive og negative sider ved de tre forskjellige måtene å få rotter på.

Dyrebutikk

+ Du kan få rottene hjem med en gang.
+ Finnes i hele landet.
+ Eventuelt utstyr kan kjøpes samtidig med rottene.
+ Ofte flere rotter å velge imellom.

Mange dyrebutikkrotter kommer fra et kommersiellet oppdrett, dvs. at rottene er masseproduseret for salg i dyrebutikker.
Det er vanlig at rottene har utøy i pelsen eller har luftveisinfeksjon.
Det er liten sannsynlighet for at du får info om foreldre og slekt.
Rottene kan være lite håndtert av mennesker.
Du kan få med deg en drektig hunnrotte hjem.
Du kan få oppgitt feil alder, og ungene kan være tatt fra moren for tidlig.
Dessverre har ikke alle ansatte i dyrebutikker den kunnskapen de burde ha.
Du støtter salg av dyr over disk.

Oppdretter

+ Kullet er ofte godt planlagt.
+ Du får ofte stamtavle og info om rotten og slekten.
+ Det er tatt hensyn til gemytt og helse ved avl.
+ Rottene er håndtert mye, og ofte helt eller delvis tamme.
+ Du kan kontakte oppdretter med spørsmål etter at du har fått rottene hjem.

Siden det er få oppdrettere i Norge, så kan det være lang ventetid.

Omplassering

+ Du gir et nytt hjem til en rotte som trenger det.
+ Du kan få info om rottens helse og gemytt, og eventuelt slekt.
+ Er ofte gratis, og bur og ustyr kan følge med.
+ Rotten kan være helt tam og vandt til håndtering, eventuelt gi deg en utfordring hvis den ikke er det.
+ Du kan finne en rotte som er omtrent like gammel som rotten(e) du har fra før av.

Rotten kan bli stresset av å bytte eier og miljø, og av den grunn skape problemer for seg selv og andre.
Introdusering kan være vanskelig, spesielt hvis rotten har bodd alene.
Det kan være du ikke får info om rotten eller fortiden dens.

Mat og vann

Rotter er – som oss – omnivore (altetende), noe som betyr at de kan spise både kjøtt og plantemateriale.

Vann

Rotter skal alltid ha tilgang til rent vann. Det beste er ofte å ha en eller to drikkeflasker som henges i burgitteret. Flaskene rengjøres godt og fylles på med nytt vann hver dag. Om sommeren kan det være lurt å la rottene ha tilgang på to vannflasker. Du kan også bruke vannskåler, men de må i så fall skiftes flere ganger daglig da rottene vil søle til vannet. Rotter har ikke behov for vitaminer i vannet, hvis de får riktig med mat.

Tørrfór

Rottene skal ha et tørrfór som er laget spesielt til rotter. Vanlige gnagerblandinger og kaninblandinger egner seg ikke til rotter. Det er også en stor fordel hvis alle bitene i blandingen innholder det samme silk at rottene ikke kan la være å spise noen av bitene. Da unngår du å måtte kaste mye mat og at rottene ikke får i seg alt av næringen fóret innholder. Vi anbefaler Altromin som innholder alle næringsstoffene rottene trenger og som lønner seg økonomisk, dette får du kjøpt hos vår samarbeidpartner Gnagerutstyr.

Annen mat

Rottene blir også veldig glade hvis de kan få frukt og grønt, nøtter, middagsrester, brød og lignende. Husk bare å gi alt med måte, og unngå mye krydder.

Gi rottene dine så naturlig mat som mulig. “Menneskegodteri” er ikke bra for noen.

Les mer om hva rotter kan og kan ikke spise her!

Bur

Siden rottene dine mest sannsynlig kommer til å tilbringe mesteparten av livet i buret, så er det veldig viktig at buret er stort, innholdsrikt og byr på forskjellige aktiviteter.

Buret

Rotter trenger et stort bur. Rotter skal ikke bo i et lite hamsterbur. Et bur for to rotter bør være minst 70 cm brett, 40 – 50 cm dybt og 80 cm høyt. Jo flere rotter, jo større plass trenger de.
Da rotter liker å klatre, samt ligge å sove høyt oppe, så bør man satse på høyden, framfor lengden ved anskaffelse av bur. Gitteravstanden bør ikke være mer enn 1 – 1,5 cm, da små rotter kan komme ut igjennom større gitteravstander.
Buret bør få en fast plass i leiligheten, her bør det ikke stå i direkte sollys eller trekk. Et litt roligere hjørne egner seg godt. Buret bør ikke så direkte på gulvet, men på et bord e.l. Bak buret kan det lønne seg å henge opp f.eks et dusjforheng eller voksduk, da rottene kan finne på å “pynte” litt på veggen bak buret. Glassbur er ikke anbefalt pga. manglende klatremuligheter og dårlig ventilasjon.

Strø

I buret til rottene skal du ikke bruke strø som støver veldig eller som er laget av bartrær (furu, gran osv.). Kort fortalt kan burstrø av bartrær gjøre skade på leveren og gir dårligere immunnforsvar. Les mer om emnet i artikkelen til Heidi Konestabo, her. Det betyr at vanlig spon/sagflis ikke bør brukes. Istedenfor kan du av kjøpestrø bruke f.eks: Back2Nature. Du kan også bruke avispapir, håndkler o.l.
Kattesand egner seg dårlig da det som oftest støver veldig, er hardt å gå på og klumpesand kan være direkte farlig hvis rottene svelger det.

Rengjøring

Buret bør rengjøres omtrent hver uke. Hyller og annen innventar må som regel rengjøres oftere. Til rengjøringen kan du bruke varmt vann og litt grønnsåpe. Hvis du må bruke sterkere vaskemiddler så sørg for å skylle ordentlig godt.
Det er viktig at rottene lever i et rent miljø, spesielt med tanke på mycoplasma (les artikkel her).

Reisebur og “sykebur”

Et reisebur er ofte nødvendig å ha, f.eks. ved transport til veterinæren. Du bør ha et som rottene ikke lett kan gnage seg ut av og som man kan rengjøre. Det er også lurt å ha et mindre bur som man kan bruke som “sykebur”. Har du en rotte som er syk eller nylig operert og som trenger å være i ro, så kommer et slikt bur godt med.

Burinnredning

Det er mye man kan bruke som innredning i et rottebur, så her gjelder det bare å være kreativ å tenke; “kan dette brukes til rottene mine?”, neste gang du er i en butikk eller lignende. For flere tips kan du se på forumet vårt under kategorien bur og burinnredning.

Husk at siden rotter liker å ha høye bur, så er det lurt å innrede buret slik at rottene ikke faller så langt hvis de skulle falle.

Utetid

Rotter er veldig nysgjerrige og aktive dyr, som må få komme ut av buret så mye som mulig, og helst flere timer hver dag. Pass på at rottene ikke kan skade seg selv, eller skape fare ved å f.eks. gnage på ledninger. Følg nøye med den første tiden du har rottene ute, så kan du forhindre eventuelle skader. Det er ikke sikkert at rottene dine har noen interesse av å bite på ledninger eller spise potteplantene, så her er det lurt på bli kjent med hva rottene dine gjør når de er ute.

Sykdom og helse

Ved mistanke om at rotten(e) din(e) er syke eller har dårlig helse, så ta kontakt med veterinær. Eventuelt kan du søke eller spørre på forumet vårt eller facebook gruppe i tillegg.

Forfatter: Julianne Marie Schönen.