Porfyrin

Moderator: Moderatorer

Locked
Styret
Omegarotte
Posts: 126
Joined: 02 Nov 2011, 10:14
Kjønn: Ikke oppgitt

Porfyrin

Post by Styret »

Mange blir veldig urolige når de første gang ser noe som likner blod rundt rottenes øyne og/eller nese. Dette er mest sannsynlig det vi kaller for porfyrin. Porfyrin er faktisk rottens tåre/snørr. Denne væsken blir rød når den kommer i kontakt med luft.

Det kan være mange årsaker til dette. Små mengder i ny og ne er normalt, men overproduksjon kan være tegn på sykdom, stress, smerter eller dårlig ernæring. Porfyrin kan for eksempel indikere at rotten har en infeksjon i kroppen. Er det mest sekret rundt nese kan det være infeksjon i for eksempel luftveiene, mens om det er mest sekret rundt øynene kan det være irritasjon på øyet som er årsaken. Men det er ingen regel på dette. Porfyrin er egentlig et uspesifikt symptom, og om rotten produserer større mengder av den, om det er fra øye eller nese, bør en kontakte dyrlege for en sjekk, og vurdering samt vurdere om det er noe i rottens omgivelser som kan påvirke den i negativ retning.

Hva gjør en når rotten har porfyrinsekrsjon rundt øyet? Du kan først forsøke å enten dryppe øynene med øyendråper fra apotek eller med rent vann fra kranen. Om sekresjonen kommer tilbake, bør en kontakte veterinæren for eventuell behandling. Er det infeksjon som er årsaken og rotten ikke blir bedre av seg selv, uansett lokalisasjon, bør en kontakte veterinær for medisinering.

Mange rotter har litt porfyrin rundt øynene når de våkner opp, og dette er ikke noe å bekymre seg for. Det er noe de som regel vasker vekk selv, men du kan også fukte papir/klut og vaske av selv.

En rotte som nyser har gjerne mer porfyrin rundt nesen, men en nysende rotte betyr ikke nødvendigvis at det foreligger en infeksjon. En snørrete og nysende rotte kan reagere på miljøet rundt seg. Støv, skittent bur, sterke lukter som for eksempel vaskemiddel, parfyme og liknende. De kan også, på lik linje med mennesker, reagere på tørr og dårlig luft.


Image

Locked